Staar/ cataract

Cataract of (grijze) staar

Dit is één van de meeste bekende oogaandoeningen die wereldwijd voorkomt. Cataract, in de volksmond ook wel staar genoemd, is het vertroebelen van de ooglens. Meestal komt dit op latere leeftijd voor, omdat de vertroebeling het gevolg is van het verouderen van de ooglens. Er zijn echter ook mensen die het al op jongere leeftijd ontwikkelen. Daarnaast kunnen kinderen een aangeboren vorm hebben. De oorzaak van deze oogaandoening zit hem dan uiteraard niet in de veroudering van de ooglens, maar in een erfelijke of een verworven oorzaak.
Staar_voorogen

Hoe merk je het?

Cataract kan zich voordoen als een waas voor je ogen, niet de hele lens maar een gedeelte hiervan. Je hele beeld is dus niet meer helder, je mist een stukje. Als je merkt dat je niet meer je hele beeld hebt, dan wordt het tijd om je ogen te laten nakijken, dit doet een optometrist. Het controleren van je netvlies gebeurt ook tijdens de ooggezondheidsanalyse.

Heb je vragen over cataract? We geven je graag informatie. Het optometrisch onderzoek vindt plaats in het Oogzorgcentrum Zwolle. Je kunt bij jochem, voor ogen een afspraak maken, bel met 038 421 58 17.

In samenwerking met Oogzorgcentrum Zwolle