Sportlenzen

Sport en contactlenzen gaan prima samen. Zo blijft het zicht bij bijvoorbeeld transpiratie goed, bovendien zie je veel meer dan met een bril, omdat je zichtveld veel groter is. Je kunt dus sneller reageren, je hebt geen last van een afzakkende bril. Bovendien hoef je niet je bril weg te doen, maar kun je alleen kiezen voor lenzen tijdens het sporten. Wij zetten de mogelijkheden voor sportlenzen graag voor je op een rijtje:

Daglenzen

daglenzen zijn het meest geschikt voor sporters als je afwisselt met je dagelijkse bril. Je doet de lenzen voor het sporten in, direct vanuit de verpakking en na het sporten gooi je ze direct weg. Geen gedoe met schoonmaken en alles is zeer hygiënisch.

Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen zijn geschikt voor de meeste sporters, omdat ze niet verschuiven en dus constant helder zicht geven. Ze zijn ook geschikt voor sporten waarbij veel vuil- en stofdeeltjes in de lucht zijn (paardrijden, tennis, veldsporten).

Zwemmen met contactlenzen in is mogelijk, maar het wordt niet aangeraden. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Het chloorwater kan daarnaast ook problemen geven. Dit is met name het geval bij zachte lenzen, deze nemen vocht op. Ook met zwemmen in natuurlijk zwemwater moet worden opgepast, dit levert het risico van infectie door de aanwezige bacteriën op. Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril.

Vormstabiele contactlenzen

Vormstabiele contactlenzen geven scherper zicht dan de zachte contactlenzen. De vormstabiele lenzen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor schutters. De kans op verlies is daarentegen wel groter.

Zwemmen met contactlenzen in is mogelijk, maar het wordt niet aangeraden. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Ook met zwemmen in natuurlijk zwemwater moet worden opgepast, dit levert het risico van infectie door de aanwezige bacteriën op. Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril.