Optometrist

Voor de gezondheid van jouw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: je kunt er zonder verwijsbrief naar toe. Hij/zij kan je gericht adviseren of doorverwijzen naar de oogarts.

Wat doet een optometrist?

De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen op eventuele oogafwijkingen en om oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril, de contactlensspecialist voor contactlenzen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Dit onderzoek is vergelijkbaar met het onderzoek van een oogarts. Blijkt tijdens dit onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan word je via je eigen huisarts doorverwezen.

Een deel van de optometristen heeft, naast algemene basiskennis, een specialisatie. Zoals het onderzoeken en behandelen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen (binoculair zien), het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden (low vision) of het aanmeten van speciale contactlenzen (o.a. scleralenzen).

Op regionaal niveau werken oogartsen, huisartsen en optometristen nauw samen met elkaar. Dat heeft als voordeel dat jouw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Erkend beroep

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de (oog)gezondheidszorg. Optometristen hebben allemaal een vierjarige bachelor opleiding in Utrecht afgerond.

Heb je vragen over optometrie? We geven je graag informatie. Het optometrisch onderzoek vindt plaats in het Oogzorgcentrum Zwolle. Je kunt via jochem, voor ogen een afspraak maken, bel met 038 421 58 17. Of  maak rechtstreeks online de afspraak bij Oogzorgcentrum Zwolle.In samenwerking met Oogzorgcentrum Zwolle