Optometrist

Voor de gezondheid van jouw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: je kunt er zonder verwijsbrief naar toe. Hij/zij kan je gericht adviseren, of doorverwijzen naar de oogarts.

Wat doet een optometrist?

De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen op eventuele oogafwijkingen en om oogaandoeningen op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek, zorgde de opticien voor de bril en de contactlensspecialist voor contactlenzen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Dit onderzoek is vergelijkbaar met het onderzoek van een oogarts. Blijkt tijdens dit onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan word je via je eigen huisarts doorverwezen.

Een deel van de optometristen heeft, naast algemene basiskennis, een specialisatie, zoals het onderzoeken en behandelen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen (binoculair zien), Droge ogen onderzoek of het aanmeten van speciale contactlenzen (o.a. scleralenzen).

Op regionaal niveau werken oogartsen, huisartsen en optometristen nauw samen met elkaar. Dat heeft als voordeel dat jouw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Erkend beroep

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de (oog)gezondheidszorg. Optometristen hebben allemaal een vierjarige bachelor opleiding in Utrecht afgerond.

Het optometrisch onderzoek vindt plaats bij Oogzorgcentrum Zwolle. Zij geven je graag informatie over de mogelijkheden en tarieven. Je kunt rechtstreeks een afspraak maken, bel met 085-9022882 of  maak online de afspraak bij Oogzorgcentrum Zwolle. In samenwerking met Oogzorgcentrum Zwolle