Lenzen voor kinderen

Lenzen en kinderen: alles wat je moet weten

Wij krijgen regelmatig de vraag: ‘Kan mijn zoon of dochter ook lenzen dragen?’ Er zijn nog steeds nieuwe inzichten en nieuwe technieken bij contactlenzen. Ook voor kinderen is steeds meer mogelijk! Lenzen bij kinderen wordt steeds meer gekozen en kan perfect gedragen worden naast of in plaats van een bril. Veel ouders zijn daarom benieuwd naar de mogelijkheden voor hun kinderen. In deze blog geven we meer inzicht in de mogelijkheden.

Waarom kiezen kinderen voor contactlenzen?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen lenzen willen dragen. Een van de belangrijkste redenen is dat een bril in de weg kan zitten bij het sporten. Lenzen geven je een gevoel van vrijheid en de nadelen zoals het beslaan van de glazen of het afzakken van de bril ben je kwijt. Sommige kinderen vinden een bril niet mooi. Dan bespreken we de mogelijkheden van het afwisselen van bril en lenzen. Want een bril naast de lenzen is wel belangrijk!

Een belangrijke persoon bij het kiezen voor lenzen is de orthoptist. Veel kinderen staan voor hun ogen onder controle in het ziekenhuis of bij het Oogzorgcentrum. Het is belangrijk dat de orthoptist op de hoogte is van de wens om lenzen te dragen. Deze specialist kijkt namelijk naar niet alleen naar de oogsterkte, maar ook naar de oogstand. In overleg met de orthoptist zoeken we naar de beste oplossing voor jouw kind.

De voordelen van lenzen

  • Veel bewegingsvrijheid én zicht tijdens het sporten;
  • Een groter gezichtsveld;
  • Een langere levensduur van de bril;
  • Afremmen van de groei van het oog en de oogsterkte (bijziendheid of myopie). 

De meeste kinderen die lenzen willen proberen hebben hier al goed over nagedacht en hebben deze optie met hun ouders besproken. Dit zorgt ervoor dat veel kinderen sterk gemotiveerd zijn om te starten met lenzen. Dit is belangrijk omdat kinderen die lenzen willen dragen hier zelf een grote verantwoordelijk in hebben. Tijdens een vrijblijvende lensscreening bekijken we of de ogen geschikt zijn voor lenzen en wat de opties zijn. 

Vanaf welke leeftijd lenzen?

Over het algemeen wordt de leeftijd van 8 jaar als minimumleeftijd gegeven voor het starten met lenzen, maar er zijn een paar voorwaarden. Wat voorop staat is de veiligheid! Je zoon of dochter moeten bijvoorbeeld zelf zijn of haar lenzen in en uit kunnen doen. 

Er ligt dus een verantwoordelijkheid voor het dragen, het verwijderen en het eventuele onderhoud van de lenzen bij jouw kind zelf. Als ouder is het vooral belangrijk om te monitoren of alles goed gaat. De orthoptist geeft vanuit veiligheid en gezondheidsperspectief aan of lenzen geschikt zijn.

De startleeftijd staat dus niet altijd vast. Ouders kunnen vaak helpen met inschatten of hun kind verantwoordelijk genoeg is voor het dragen van lenzen. Jouw zoon of dochter moet het vooral willen, maar er zullen ook vragen zijn. Tijdens een vrijblijvende lensscreening kan de lensspecialist alle vragen beantwoorden.

Welke lenzen zijn geschikt voor kinderen? 

Afhankelijk van de sterkte, de krommingen van het oog en het gebruik van de lenzen, adviseert de contactlensspecialist welke lenzen het meest geschikt zijn. In veel gevallen kiezen we bij kinderen voor zachte daglenzen. De naam zegt het al; dit type lens draag je slechts één dag. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen weg. De volgende dag pak je gewoon een nieuw setje lenzen. Dit is een veilige en hygiënische manier voor kinderen om lenzen te dragen. Daarnaast zijn er andere zachte lenzen die allemaal andere eigenschappen en voordelen hebben. Er zijn ook speciale harde lenzen die ‘s nachts gedragen worden. In de volgende alinea lees je hier meer over.

Kinderen en bijziendheid, wat is het precies?

Tegenwoordig komt bijziendheid of myopie bij kinderen steeds vaker voor. Myopie zorgt ervoor dat de sterkte van de ogen in hoog tempo achteruit gaat. Dit wordt veroorzaakt door het oog wat in lengte groeit.  Dit heeft te maken met erfelijkheid en is vaak in combinatie met veel tijd achter beeldschermen zoals tablet en telefoon. Om de ‘groei’ van de myopie af te remmen kan een kind oogdruppels gebruiken die via het ziekenhuis bij de orthoptist worden voorgeschreven of speciale lenzen dragen die de groei van het oog af te remmen. Het is belangrijk dat er vroegtijdig iets gedaan wordt omdat myopie op latere leeftijd voor oogproblemen kan zorgen. 

Meting voor contactlenzen

Allereerst wordt de sterkte bepaald. In veel gevallen verloopt dit op voorschrift van de orthoptist van het ziekenhuis of Oogzorgcentrum. Daarna wordt het oppervlak van het oog gemeten met een topograaf. Dit apparaat meet op meer dan 15.000 punten de exacte vorm van het oog. Vervolgens kijkt de contactlensspecialist naar de gezondheid van de ogen. Als alle gegevens bekend zijn, bespreken we welke lenzen het beste bij de ogen van jouw kind passen.

De vervolgstap is het plannen van een afspraak voor het leren inzetten en uithalen van de lenzen. Natuurlijk kan het best even lastig zijn om de lenzen in te doen en uit te halen. Daarom krijgt je kind uitgebreide instructies van de contactlensspecialist. Wij zorgen ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt en er altijd voldoende tijd gereserveerd wordt. Het belangrijkste is dat je kind het zelfvertrouwen heeft dat hij/zij de lenzen zelf in het oog kan plaatsen en weer kan uitnemen. Als hier meer tijd voor nodig is, dan plannen we gewoon een extra afspraak in om het oefenen voort te zetten.

Zorgvuldige nazorg

Wij vinden het belangrijk om regelmatig controleafspraken in te plannen. Tijdens een controle bespreken we altijd hoe het gaat. Kinderen onder de 10 jaar en kinderen met myopie zien we graag om de drie maanden terug om de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. De contactmomenten kunnen ook per kind en situatie verschillen.

Afgezien van de keuze voor contactlenzen is het altijd verstandig om naast de lenzen een bril bij de hand te hebben. Het kan zijn dat je kind de lenzen maar af en toe wil dragen, bijvoorbeeld alleen tijdens het sport. Het kan ook voorkomen dat je kind af en toe een minder goede dag heeft waardoor lenzen minder lekker zitten. Een bril biedt dan uitkomst. 

Als je meer wilt weten over lenzen bij kinderen of een vrijblijvende lensscreening wilt inplannen, dan kun je eenvoudig een afspraak inplannen met een van onze contactlensspecialisten.