Stichting zienderogen

Een bril daar maakt echt verschil

Harriëtte Sietsma, optometrist bij Oogzorgcentrum Zwolle, bezocht Haïti via de Stichting Zienderogen en SLAH in april 2016. Daar heeft zij met verschillende collega’s en een oogarts in een paar dagen tijd 325 brillen aangemeten en werden er 49 operaties uitgevoerd. Een prachtig initiatief dat wij van harte ondersteunen, want in 2017 staat opnieuw Haïti, Gambia en Zambia op de planning. Harriëtte: ‘Een bril daar, kan echt een groot verschil maken.’

Over een hobbelige weg rijden we van Port-au-Prince naar Passe-Catabois, een vergeten plaats in Haïti. Onderweg zijn de gevolgen van de natuurrampen nog goed te zien. Aangekomen in het noordwesten wordt steeds meer armoede zichtbaar en vanwege de moeilijk begaanbare wegen komt er weinig hulp.

Goede oogzorg is bij ons vanzelfsprekend, maar dat is niet overal ter wereld zo. Afgelopen jaar mocht ik met een team van stichting Zienderogen en SLAH naar Passe-Catabois om oogzorg te bieden in een klein ziekenhuis wat door twee Nederlanders is opgezet. We namen zelf alle benodigde materialen mee; instrumenten voor onderzoek en operaties tot medicijnen en brillen. Ter plaatse is echt helemaal niets. Dat oogheelkundige zorg nodig is, blijkt als we beginnen met de werkzaamheden. Er staan de eerste dag al meer dan honderd mensen te wachten op een bezoek aan ‘Dr Yeux’. De optometristen verrichtten de meting en ooggezondheid-screening. Wanneer er oogheelkundige afwijkingen werden geconstateerd werd de patiënt naar de oogarts van het team gestuurd en waar mogelijk een operatie gedaan. Waar nodig konden we een bril meegeven.

Een bril kan een groot verschil maken

Bijvoorbeeld de vrouw die dichtbij niet meer scherp kan zien en haar eerste levensbehoefte moet verdienen met het naaien van kleding. Hoe wonderlijk is het voor haar om te merken dat ze dichtbij weer scherp kan zien?! Of de jongens die lange afstanden moeten afleggen om water te halen of op het land werken en veraf wazig zien. Hoe zou het voor hen zijn om weer scherp in de verte te kunnen kijken?! Of het meisje dat de uitzonderlijke kans heeft gekregen om naar school te gaan, maar moeite heeft met het leren/lezen, omdat ze een sterkte nodig heeft. Wat zal de bril voor haar toekomst kunnen betekenen?! Totaal zijn in de periode van verblijf 825 mensen onderzocht, er werden 325 brillen verstrekt en 49 operaties uitgevoerd.

25 of 50 euro korting op glazen bij inleveren van jouw oude bril

In de actieperiode van 3 januari t/m 31 januari 2017 krijg je bij aanschaf van een complete bril en inlevering van jouw oude bril 25 euro korting* op enkelvoudige glazen of 50 euro korting* op multifocale glazen.

*De korting op glazen wordt bij aanschaf van een complete bril, tegen inlevering van uw oude bril(len) eenmalig gegeven.
Deze actie is geldig tot 21 januari 2017.

oogonderzoek haïti
Stichting Zienderogen42 Reis Haïti

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren