Macula degeneratie (MD)

Het centrale gedeelte van het netvlies is de macula, ook wel gele vlek genoemd. Macula degeneratie is simpel gezegd slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies. Deze afwijking komt meestal op latere leeftijd voor. De patiënt merkt dat het centrale zien langzamerhand achteruit gaat. Vaak gaat het lezen minder goed, kunnen mensen slecht gezichten herkennen in de verte en/of kan er vertekening (metamorfopsie) optreden.

Vormen van macula degeneratie

Er zijn twee verschillende vormen van macula degeneratie, namelijk de droge en de natte vorm. De droge vorm is de meest onschuldige, waardoor het gezichtsvermogen langzamerhand minder wordt. Bij de natte vorm ontstaat er vocht in het netvlies, waardoor het gezichtsvermogen plotseling daalt.

Zit macula degeneratie in de familie en ben jezelf ouder dan 40 jaar, laat dan je ooggezondheid controleren met een optometrisch onderzoek. Dit onderzoek wordt verricht door een optometrist van Oogzorgcentrum Zwolle. Heb je klachten over slecht zien en heb je al een uitgebreide oogmeting ondergaan, dan kun je kiezen voor de optometrische screening.

In samenwerking met Oogzorgcentrum Zwolle