Leesproblemen

Om goed te kunnen lezen, is het noodzakelijk dat het beeld stilstaat en scherp blijft, er geen verspringingen of verschuivingen optreden en de regels nauwkeurig gevolgd kunnen worden. Leesproblemen belemmeren vaak bij je alledaagse dingen, je werk of op school en dit hoeft niet. Niet altijd is een leesprobleem bijvoorbeeld dyslexie, laat daarom ook altijd je ogen controleren.

Voor een scherp zicht moet allereerst een oogmeting plaatsvinden om te bepalen of er een brilcorrectie nodig is. Mensen die jonger zijn dan 40 jaar kunnen beter accommoderen (scherp stellen met de ooglens) dan mensen boven de 40 jaar. Daarom hebben mensen boven de 40 jaar vaak behoefte aan een leesbril. Schaduwen achter de letters duidt vaak op een niet goede sterkte of cilinder.

leesproblemen

Coördinatie tussen ogen

Naast het scherpe zicht is de coördinatie tussen beide ogen essentieel. Wanneer dit niet goed is kunnen er verspringingen, verschuivingen of onrustige beelden ontstaan. Dit wordt onderzocht door onze specialist.

Controle op leesproblemen

Om te bepalen of de leesproblemen oogheelkundig te verklaren zijn, kan het van belang zijn behalve een standaard oogmeting een uitgebreider onderzoek te laten doen door een Orthoptist. Dit onderzoek kan plaatsvinden bij Oogzorgcentrum Zwolle.

In samenwerking met Oogzorgcentrum Zwolle